Цъфнали връхчета - как да се справим с тях?

Ето съвети на специалист

2020-03-12 16:30:00
Цъфнали връхчета - как да се справим с тях?
Снимка: Pixabay

Цъфтенето на косата е много досадно и прави кичурите да изглеждат сухи, без форма, без блясък. Трябва веднага да разберете една лоша новина - веднъж цъфнали ли са космите, цъфтенето не може да бъде поправено или да изчезне като с вълшебна пръчица. Но не се притеснявайте, ако искате да имате дълга и здрава коса, може да направите няколко неща - да установите кое причинява цъфтежа, да се подложите на процедурата брюлаж и после да предотвратите повторното цъфтене. Ето и повече информация.

 


Какво всъщност представлява цъфтенето?

 

Това е увреждане на косата и представлява разслояване на косъма. Космите могат да цъфтят само по краищата или да се разцепят по-нагоре. Ако не се вземат мерки веднага, цъфналите краища водят до трайно накъсване на косата, което прави увредените косми доста по-къси от тези, които не са увредени. Така косата е с лоша форма и изглежда неподдържана, обяснява Каш Лоулес, стилист на знаменитости, сред които Кайли Дженър и Бела Хадид, пред американския "Cosmopolitan". Обикновено цъфтенето е причинено от сешоари, преси и маши за коса, боядисване или увреждане на косата с напредването на възрастта.

 

Снимка: Pixabay


Мерки

 


Решете косата нежно

 

Дори нещо съвсем просто, което задължително трябва да правите, като разресването на косата с гребен, може да причини цъфнали краища. Това става, ако се решете прекалено агресивно и бързо. "Косата е крехка и трябва да се третира деликатно", съветва специалистът. Ако чувате силен звук, когато решете косата, значи я решете прекалено агресивно. Не трябва да се чува почти нищо. Когато има заплитане, разплетете и с пръсти, съвсем внимателно.

 


Избягвайте топлинната обработка

 

Пресата за изправяне и машата за къдрици са много вредни, ако имате цъфнали краища. Колкото по-силни са градусите, толкова по-зле за косата ви. Не забравяйте, че не всяка коса има нужда от голямо обработване. Ако косата ви е сравнително права и само заглаждате краищата - намалете градусите на пресата. Като цяло, добре е да избягвате изправянето и къдренето всеки ден. Опитвайте да използвате пресите и машите само за специални събития и срещи.

 

Снимка: Pixabay


Използвайте преса, когато косата е чиста

 

Сигурно използвате много продукти за коса, но не всички се съчетават добре с изправянето на косата. "Много мазни продукти не работят добре с топлината", казва Лоулес. Например, ако сте си сложили балсам, не е хубаво след това да подложите косата на топлинна обработка - така я изгаряте повече. Но пък е задължително да използвате кристали или продукти, които ви защитават от топлинната обработка.

 


Не премахвайте сами цъфналите връхчета

 

Това е много изкушаващо, но и грешно. Доста хора откъсват разслоението на косъма, когато го видят, защото ги дразни, а някои дори пропускат ходенето на фризьор, защото смятат, че така сами се подстригват. Така само спирате растежа на косата и предизвиквате появата на още цъфтеж.

 

Снимка: Pixabay


Хидратирайте цъфналите краища

 

Важно е да хидратирате добре косата, когато е увредена. Използвайте много шампоани и балсами, които пазят от топлинна обработка или са срещу цъфтеж на косата. Може да си правите и специални маски.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия